Hurraa! Helsingin kaupungin johto on kerännyt alaistensa, siis kaupunkilaisten, roskat koulun päättäjäisten jäljiltä Sinerbrychoffin puistosta. Siinä tulee johdolle tuta, miten ihmiset kaupungissa elävät. Kun ymmärtää mistä ja miksi roskat syntyvät, osataan ihmisiä valistaa oikeaan suuntaan. ”Kulttuurikysymys”, toteaa Helsingin kaupunginvaltuutettu Jarmo Nieminen (kok) Helsingin Sanomissa.
Yllättävän monessa johdon sparrausoppaassa kehoitetaan johtajia tutustumaan henkilöstön työtehtäviin ja sisäisiin palveluprosesseihin. Miten muuten yritystä johdettaisiin, jos ei tiedä mitä ja miten yrityksessä töitä tehdään? Kulttuurikysymys tämäkin.
Olen nähnyt monen johtajan aloittavan tutustumisen yrityksen liiketoimintaan ruohonjuuritasolta, mutta jotta dialogi toimisi, kuuntelua pitäisi tehdä toistuvasti ja systemaattisesti. Mutta hei, hieno alku ja yritys! Aina ei sisäpiiriläinen kuitenkaan näe hiljaista tietoa, mikä yrityksessä liikkuu. Macchiavellia vapaasti lainaten: ”laakson näkee vuorelta ja vuoren laaksosta.” Kun halutaan nähdä yrityksen koko kuva, kannattaa, kröhöm, ottaa apuun yrityskulttuurien tutkimukseen erikoistunut sparraaja.
Mitä kaupungin johto sitten keräsi muuta kuin tietoa roskan määrästä (”näky – – on lohduton”, vaikka on juhlittu ”tavallista siistimmin”) ja laadusta (roskia, kasseja, kondomi, virtsaa jne)? Niemisen mukaan siis sen, että valistusta on lisättävä ja kulttuuria muutettava. Miten? Se lähtee arvoista, matka on pitkä muttei lohduton. Sentään ehkä joka vuosi parempi.